Prachové lesky
Nejprodávanější
Značky
Potravinářská prachová barva je v podobě jemného prášku, kterou lze použít k barvení za sucha i za mokra. Ideální jsou na barvení květů, motýlů a dalších detailů vyrobených z marcipánu či potahovací hmoty. Prachové barvy můžete používat k barvení máslových krémů, bílkových polev, krémy nebo rozehřátou bílou čokoládu.
Podle Nařízení EP a ER (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách, které mimo jiné upravuje podmínky pro označování potravin s obsahem některých barviv, zejména tzv. azobarviv. Mezi tyto barviva patří: Žluť SY (E 110), Chinolinová žluťSY (E 104), Azorubin (E 122), Červeň allura (E 129), Tartrazin (E 102), Ponceau 4R (E 124).
Dle článku 24, odst.1., Nařízení EP a R (ES) č. 1333/2008, je povinnost v označení potravin, obsahujících výše zmíněná barviva, uvést doplňující informaci, že „ Název nebo číslo E barviva/barviv: mohou nepříznivě
ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.
Veškeré barvy, která prodáváme, jsou syntetické a některé z nich obsahují výše zmíněná barviva. Také je nutno dbát na maximální možné dávkování barviva.
Prachové barvy jsou zpravidla :
- Jemně mleté a dá se s nimi kreslit pomocí štětce a alkoholu nebo nanášet za sucha
- Lze s ní barvit polevy, krémy, hmoty nebo rozehřátou bílou čokoládu
Dávkování se řídí platnými hygienickými předpisy a technickými normami, především vyhláškou Min. zdravotnictví č. 4-2008 Sb.,ze 3.ledna 2008 - pro barvení cukrářských výrobků a jemného trvanlivého pečiva je stanovené maxim. množství barviva do 200 mg-kg, u barviv E110, E122, E124, E155 je nejvyšší povolené množství (NPM) 50mg-kg jednotlivě nebo v kombinaci... jedlé ozdoby a polevy na cukrářské výrobky NPM 500 mg-kg, cukrovinky NPM 300mg-kg, deserty včetně ochucených mléčných výrobků 150 mg-kg